E- İhale ,Elektronik İhale Nedir?

Artık günümüzün en popüler kullanım ağı internet. Bütün işlerimizi gördüğümüz  ve bütün ihtiyaçlarını karşılayan en büyük mecra diyebiliriz. Sadece çok büyük uluslararası şirketler değil aynı zamanda orta seviyede hatta yeni kurulumunu tamamlamış şirketler bile artık görüşmelerini internet üzerinden güvenceli şekilde gerçekleştiriyor.

Şirketler hakkında bunlardan bahsettikten sonra E-ihale sisteminden de bahsetmek lazım.

E-ihale yine yukarıda belirttiğimiz gibi şirketlerin zamandan kazanmak ve satın alma işlerini hızlı şekilde birçok tedarikçiye ulaştırmak amacı ile oluşturulan bir platformdur. En büyüğünden en küçüğüne kadar tüm şirketler bu elektronik ihaleye katılabilir ve fiyat teklifinde bulunabilir. Satın alma yapan firmalar kazancını kaybını çok iyi hesaplayabilir.E-ihale platformunun en büyük yararı ise zamandan büyük kazanç sağlamasıdır. Zamandan kazanç bir şirket için çok büyük avantaj anlamına gelmektedir. Aynı zamanda ulaşabileceğinizden fazla şirkete satın alma işleminde ulaşabilirsiniz. Çünkü bütün tedarikçi firmalar sizin elektronik ihalenize bir bilgisayar ile ulaşabilecektir.

Günümüzde e-ihale yöntemini kullanarak işlerini geliştiren bir şirkete örnek verecek olursak, şirket bu yöntemin bütün tedarikçilere adil bir rekabet ortamı sağlandığını da açıklıyor. E-ihale yöntemi  sadece birkaç saat bazen de 10 dk gibi kısa sürede gerçekleştirebiliyorlar. Bu yüzden teknolojinin avantajlarını çok iyi kullanmayı başarabiliyor. E-ihale yöntemi ile tedarikçilerinize adil bir satınalma ortamı oluşturabilirsiniz.

Elektronik ihale platformunda rakipler birbirlerinin fiyatlarını ya da sıralamalarını görebildikleri için kendi fiyatlandırmalarını da düzeltip değiştirme imkanı bulabiliyorlar. Bu sayede Tedarik Zinciri’ni oluşturulmasını isteyen firma için büyük mali kazanç meydana geliyor. Bütün firmaların satın alma fiyatını görmek ve bunu bir platformda düşünerek süzgeçten geçirmek önemlidir. E-ihale yönteminde tedarikçi  firmalar ihaleye verdiği teklifi görebiliyor. Her şey büyük bir şeffaflık içerisinde gerçekleşiyor.

Yurtdışıda oldukça yaygın olarak kullanılan elektronik ihale Türkiye’de henüz istenilen seviyeye gelmedi gibi görünüyor. Tüm şirketler kendi büyümelerinin daha hızlı olmasını istiyorsa elektronik ihale yöntemine uyumunu da hızla oluşturmalıdır. Bu sayede gelişim ve kazanç sağlanabilir. Avrupa’da ve Amerika da  şirketlerin  yoğun olarak kullandığı bir sistem e-ihale yöntemi.

E-ihale yöntemi ilk olarak 2002 yılında başladı. 2006 yılında ise büyük ölçüde gelişimini tamamladı. 2008 yılındaki büyük krizden sonra ise artık tamamen yaygınlaştı ve şirketler tarafından kullanılmaya başlandı. Çünkü dediğimiz gibi amaç büyümeyi ve maddi kazanç devinimini hızlandırmaktı.  Dünya’da ve Türkiye’de profesyonelleşmiş şirketler e-ihale sistemini kullanmaya başladılar.  Bu şirketler tedarikçi firmalar için e-ihale hizmeti sunuyor ve ortamı oluşturuyor. Bu konuda danışmanlık almak, profesyonel  kişilerden eğitim almak da öneli bir konu haline geliyor.

Bu platformda ihalenizi açmanız için e-ihale hizmeti alacağınız şirkete bilgileri vermeniz yeterli oluyor. Artık ihale gününü bekleyip ihale sonucu size ulaştırılıyor. Sonrasında ise gerekli adımlar izlenerek ihale sizin için kazançlı olarak sonuçlanıyor.

E-ihale yaratmak istediğiniz zaman ilk olarak şartnameleri ve e-ihaleye katılmasını istediğimiz tedarikçilerin listesini e-ihale hizmetini aldığınız şirkete bildiriyorsunuz. Tedarikçiler belli bir tarihe kadar şartnameleri inceliyor ve e-ihale için tekliflerini hazırlamaya başlıyorlar. Daha sonra belirlenen tarih, ve saatte e-ihale başlıyor. Yeni bir teklif revizyonu gelmemesi durumunda ihale sonuçlanıyor. Şirket tarafından ihale size raporlanıyor.

Bir cevap yazın