E-ihale Sonuçlarını üst düzeye çıkarmak

E-ihale’nin  tutarlı ve anlamlı tasarruf sağlaması 1990’ların sonundan bu yana ortalama %10-12 lik tasarruf oranları ile kanıtlanmıştır.

Bununla birlikte, bu tasarruflar “gerçekleşmiyor” değildir ve sonuçlar  e-ihalenin  nasıl yürütüleceğine göre değişir. En iyi tasarrufu yakalamak için,e-satınalma sürecini dikkatli bir şekilde seçmeniz, hazırlamanız ve yürütmeniz gerekir.

E-ihale  sonuçlarınızı en üst düzeye çıkarmak için  aşağıdaki  faktörlere dikkat etmek  gerekir,

Daha fazla tedarikçi= daha fazla tasarruf sağlaması

Doğru açık arttırma biçiminin seçimi

Tedarikçilerin E-ihale sistemi konusunda bilgilendirilmesi

Tedarikçilere doğru hedeflerin verilmesi

1. Daha fazla tedarikçi= daha fazla tasarruf sağlaması:

Açık eksiltme ve açık arttırma için tedarikçilerin sayısı önemlidir. Açık artırmalar ya da eksiltmeler için tasarruf oranı eklenen her ek katılımcı için yaklaşık 1 puan artmaktadır. Davet edilen tedarikçilerin yaklaşık % 60’ı etkinliğe gerçekten katıldığından, etkinliğinize doğru sayıda nitelikli firmatı davet ettiğinizden emin olun. Bunun, açık eksiltme ve açık arttırma  için geçerli olduğunu, ancak Dutch  ve Japon gibi diğer ihale  türlerini kapsamadığını belirtmek önemlidir . 

2. Doğru  ihale biçimini seçin:

E-ihaleler, 1990’ların sonlarında  bu yana uzun bir yol kat etti. Şimdi  Dutch, Japan  ve diğerlerini içeren birçok etkinlik biçimi seçeneğiniz var. Bir örnek olarak, daha az sayıda nitelikli isteklinin bulunması durumunda Japon ve Dutch  açık eksiltmelerini kullanarak, doğru durumlarda duruma göre anlamlı iyileştirilmiş sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu nedenle, önceden nitelikli tedarikçileriniz arasındaki rekabetçi durumun   analizini yapmak ve ihale  için doğru stratejiyi tanımlamak ve seçmek için ne kadar aktif katılımcı olacağını bilmek önemlidir .Sonunda bu sizin tasarruf oranınızı etkileyebilir.

3.Tedarikçilerin E-ihale sistemi konusunda bilgilendirilmesi:

Süreç ve teknoloji konsunda bilgisi olan tedarikçiler   daha fazla katılım gösterebilmektedir. Daha faal katılımcıların  sonuçlarını daha iyi bir şekilde yönebildiklerini göstermektedir. Her bir satırdaki tekliflerin sayısı arttıkça, etkinlikten elde edilen toplam tasarruf da artar.İhale sonuçlarını en üst düzeye çıkarmak için tedarikçiyi  önceden hazırlamak ve eğitmek başarlı bir ihale ile için gereken ön şartlardan bir tanesidir.

4. Tedarikçilere doğru hedeflerin verilmesi:

E-ihale sürecinde , zaten teklif sahiplerini belirlediniz   belki de mevcut tedarik tabanınızdan tedarikçileriniz seçtiniz. Tedarikçiler ne kadar çok  satın alma sürecine   hazırlanabilirse,fiyat konusunda daha kesin ve doğru rakamlara ulaşabilirler.

E-ihale tarihinden önce gerekli dökümanların tedarikçilerle paylaşılması,

Tedarikçilere  satın alma ihalesini  detaylarıyla anlatmak,  (telefon görüşmesi veya toplantı gerçekleştirmek)

Tüm teklif sahiplerinin aynı bilgiye,dökümanlara  sahip olmasını sağlamak

Bu uygulamaların çoğu iyi  bir sonuç alabilmek için gereklidir ama firmalarn zaman  ayırmaları gerekmektedir. Bu uygulamalar daha iyi bir e-ihale sürecine katkıda bulunurken, iyi bir e-ihalenin iyi bir tedarikçi bulmak ile başladığını unutmamak önemlidir. Ayrıca detaylı şartnamelere, rekabetçi bir tedarik havuzuna  ve tedarikçi teklifini teşvik edecek özenle seçilmiş bir kategoriye sahip olmalısınız.

Bir cevap yazın